Saturday, July 31, 2010

Laksa kuah putih...lunch

Hari ni saye cuti...sonoknye...menu lunch hari ni laksa kuah putih...memang febret lah kalo laksa...laksam nih...ade yang buat kuah laksa putih mentah, maksudnya xyah masak..just gune air panas je untuk perah santan..panas tangan weh.....tapi saye xleh tau..kene masak juge....sangat senang buat laksa kuah putih nih...beli je laksa putih siap2...nak buat sendiri pun boleh...laksa yang gune beras siam paling best...letak 2 hari dalam esbok pun masih lagi lembut...tekstur pun comell.....kuah pun senang nak buat...tambah ulam2....siap...dah boleh di makan......

Laksa Kuah Putih
Bahan-bahan
1kg laksa putih
3/4 cawan santan segar
800-900ml air
3 ekor ikan selayang
1 sb lada hitam
2-3 biji bawang merah
1 sb garam
1 sb jus limau

Ulam-ulaman
timun batang
daun kesum
daun serai kayu
pucuk jambu batu
kacang panjang
daun kemangin/selasih
bunga kantan

Bahan sampingan
belacan
cili mesin/lada kering mesin

Cara membuatnya
Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit air..Bile dah sejuk sikit..perisikan isi ikan dari tulang....Tumbuk lada hitam dan bawang merah hingga lumat...
Tumbuk isi ikan hingga lumat...Panaskan santan segar dengan air hinnag menggelegak..masukkan bahan2 yang ditumbuk lumat...
Bile dah menggelegak...tutup api dan masukkan jus limau nipis...


Friday, July 30, 2010

Puding Gula Hangus.....

Puding gula hangus untuk minum petang tadi....resipi ambil dari k.nor secubit garam...mintak nak c & p ye k.nor...cerries dan strawberries buat hias aka buat makan.....

PUDING GULA HANGUS
Bahan-bahannya
5 biji telur gred A
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1/3 cawan gula pasir - dijadikan gula hangus
air dlm 1 1/2 - 2 cawan
Cara membuatnya
1. Panaskan kukusan.
2. Sediakan gula hangus dan tuang ke dalam acuan yang digunakan.
3. Masukkan semua bahan dalam jug pengisar dan kisar sebati.
4. Masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam acuan yang telah sedia dengan gula hangus di dalamnya.
5. Tutup acuan dengan aluminium foil.
6. Kukus puding tadi selama 45 minit dengan api sederhana kuat.
7. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.

nasi minyak hujan panas...

nasi minyak hujan panas....gulai ayam...menu tengahari............

Thursday, July 29, 2010

cherries blossom sweet strawberries

cherries dan strawberries yang sedapp...



Kerapu Stim vs Sotong Kunyit

Kat tempat keje lagi dah mengidam nak makan ikan masak stim...balik keje terus pegi beli ikan kerapu 2 ekor...ni kali ke-2 beli ikan kerapu...biasenye En. Fadzil pegi menyelam..dah lame tak pegi....so kene beli....

Ikan kerapu masak stim...mase ni baru siap make-up...letak comel2 dalam pengukus...agak senget kedudukan ikan...tak muat...medium pengukus....resipi ikan stim...

Bahan-bahan
Ikan kerapu 1 ekor - boleh je ape2 ikan yang disukai
Halia muda
Bawang merah@besar
Bawang putih
Cili padi
Capsicum merah & hijau
Carrot
Daun sup & bawang
Garam
Kicap manis
Sos ikan
Sos tiram

Cara membuatnya
Didihkan air dalam pengukus
Bersihkan ikan, lumur dengan garam
Taburkan bahan-bahan hiris ke atas dan bawah ikan
Letakkan kicap, sos ikan, sos tiram
Kukus ikan sehingga masak
Dah masak tu boleh lah taburkan daun sup dan daun bawang

Sotong goreng kunyit...
Menu dinner malam ni ikan kerapu masak stim dengan sotong goreng kunyit...
mesti ade salad segar...air suam....

Monday, July 26, 2010

what we had 4 dinner....

Balik keje petang tadi terus kejar ayam jiran untuk buat gulai...untuk buat dinner..ibu2 ayam akan digulai..anak2 ayam buat sateyy.....huarhggg...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ni bukan reban ayam key...ni tempat letak projecter...musim bola baru nih le...sangat kreatif kan...

sebenornye ayam....reban projecter tu dekat Nr Cafe...tengok...setiap sudut...pada tempat duduk...tempat letak lampu...semua di ukir name Nr Cafe....petang tadi balik dari kerja En. Fadzil belanje makan kat Nr Cafe lagih...hari tuh dah post pasal tempat nih...tapi hari nak post lagi...sebab hari ni ade ayam...jumpe pulak reban projector...dan jumpe bende kat bawah nih...agak darat sebab 1st time saye jumpe...

Nasi goreng merah......mungkin orang lain dah biase dengan nasi goreng nih..tapi 1st time saye jumpe key...sangat terkejut...saye je lah..En,. Fadzil dah biase....sampai je nasi goreng nih terus pikir...letak sirap ke???....silap order ke tadi...erm...sangat daratttt....

separuh je habis..sangat kenyang...rase??...cam nasi goreng biase jee...color je beza....makan nasi goreng nih dengan telur dadar...tapi nasi nih tak pedas.....air best habisss....air limau kasturi with asam boii...sangat sedaapppp....En. Fadzil cam biase order nasi goreng halia vs air tomato....add telur mate....

Sunday, July 25, 2010

Dessert Eskrim

Dessert ke nih.....eskrim vanila...makan dengan puding citrawarna...puding kali nih agak gelap warne sebab saya lebih kan color untuk chocolate emulco...kalo yang dolu saye gune coco emulco....tabur sedikit chocolate rice...badam....boleh dikategorikan dessert lah ye....balik keje petang tadi rasa nak makan yang sejuk2 je...nasib la dalam esbok ade eskrim..ade puding....sedap jugak dessert terjun saye nih...ermmm.....

Friday, July 23, 2010

Si Pancing..yang membawa saye pegi memanCing...bolehh...

1st time saya pegi memancing ke laut lepas...sebelum ni saya ikut memancing kat pantai...sungai...tasek je...kali ni ke laut lepas....teruja key...

Nih dia muke kuala kat sungai Terengganu menuju ke laut lepas...pergi dengan bot fiber En.Fadzil...air sungai yang kuning....mase nih tak berape nak gelombang atau pemancing atau nelayan panggil kucoh....

muke saya yang gembira pergi memancing ke laut lepas...nih dah sampai ke laut lepas tapi tak sampai lagi ke destinasi....sangat kucoh....masa nih boleh tahan lagi sebab masih dalam perjalanan..bot tak diberhentikan lagi..jadi saya masih okey lagi..gembiraa
Nampak tangan saye tuh...haihh dia dah datang nih...slow...slow...

Bile dah sampai ke destinasi memancing...bot dah diberhentikan...di tengah laut lepas...2 batu dari darat...nampak muke saye...yee..ape yang datang tadi...iaitu..mabuk daa.....tak tahan dengan laut yang kucoh...

tapi..tengok yang nih...relakss je...cam xde pe2...sambil duk ikat mate kail nye...sampai saye pun konfius...dan memang die sorang yang suke memancing...aduihh...memang lah kan...kalo tak takkan jadi hobi..haihhh saye nih...tapi terase sayang nih 1st time n last time saya naik ini bot..sebab dah di jual dan diganti dengan...

haa ni si dia yang baru...lebih besar berbanding yang dolu...dan lebih cantik bile meredah arus....tapi saya tak di invite lagi sebab En. Fadzil tak pasang atap lagi...cepat pasang atap!!..saya nak ikut pegi mancing lagi nih....huarghhhh

Thursday, July 22, 2010

Donut...donut...donut

Big Apple...Dunkin Donut...huarhhgg..kurang melekat dengan anak tekak saya...kalo kat Terengganu hanye ade Big Apple, tu pun sangatt jauh di Mesra Mall..dan memang tak melekat dengan anak tekak...mungkin ke tekak saya setting lain...ALIEn ke???....kalo orang lain sangattt suke ngan Dunkin Donut...Big Apple.....Big Aplle??..baru je beli minggu lepas..En.Fadzil yang habiskan..saya cume tengok jee...x sukeee

Ni yang saye sukee sangattt...Donut J.Co sangat sedapp dan sesuaii dengan anak tekak saya...bile lah En.Fadzil nak pegi KL lagi nih...En Fadzil silelah ajak saya pegi KL, tak pun kite pegi JB....

Sangattt sedapp...rase die lagi yummy berbanding ngan Big Apple dan Dunkin Donut...
yang snow tu memang mengancam...bagi setting tekak seperti saye leee....rase sejukk kat dalam mulut nih...mengidammnyeee....nape lah J.Co ni takde kat Terengganu???.....ermmmmm

Wednesday, July 21, 2010

Hari Tu

Saya jumpe bende nih kat mane tah...yang pasti kat internet..mase tu saya masih study lagi....sebab dah lame sangatttt..lupa lak...sangat suke...duk godet2 lappy tadi..jumpe semule bende nih..nak post lahh....

Hari tu kita gaduh.
Saya main-main.
Awk ingat betul-betul
Tak tau nk buat mcmana lg
Lantak awk lah

Semlm kita berselisih..
Saya buat dunno
Awak pandang saya
Saya buat dunno jugak
Degilnyer saya..

Saya nmpk awak
Saya nk panggil
Tapi awak x toleh
Sebab saya panggil awak dalam hati
Bodohnya saya..

Awak tegur saya
Saya buat dunno
Tapi awak x tahu happynya saya

Saya dengar awak cerita
Awak kata dah jatuh cinta

Sedihnyer saya..

Awak keluar tgk wayang
Saya pun..
Awak keluar dengan dia
Saya tengok aje

Hari ni hari jadi saya
Tapi awak luper
Saya sedih...
Tapi takpe,awak bukannya sesiapa

Awak mintak maaf
Saya senyum aje
Saya kata tak kisah
Awak belanja tgk national treasure
Isk.. tak romantik nyer

Tapi best per

Saya dapat bunga
Cantik..suker sgt
Tapi tak tahu sape pengirimnya
Awak nampak
Awak terus balik...hee =')

Tuesday, July 20, 2010

Daging Dendeng...Ikan Kukus Halia

Lepas makan nasi kunyit vs rendang ayam...masak lak untuk dinner....sangatt simple saya masak untuk diner..daging dendeng, yang nih masakan orang minang..sangat sedapp... ikan aye@ tongkol kukus halia, ermm yang nih saya hentam je..tapiii mabelesss..salad segar....air suam....

Daging Dendeng
Bahan-bahan
1 kilo daging - saya buat sikit jee...
300 gm cili merah (dikukus atau direbus, kemudian tumbuk kasar2.
bawang besar 1 biji besar dikisar)
1 biji lagi dihiris tipis
cuka. gula dan garam secukup rasa.
Cara membuatnya
Rebus daging dan potong tipis-tipis lalu goreng sehingga garing ketepikan.
Tumis bawang kisar hingga naik bau dan masuk bawang hiris dan cili yang telah ditumbuk tadi.
Tumis sampai naik minyak dan akhir sekali masukkan gula, cuka dan garam.
Gaulkan daging goreng.
Angkat dan hidang.


Ikan aye@tongkol Kukus Halia
Bahan-bahan
Ikan tongkol
Halia - saya guna yang muda
Asam keping
Cili padi
Garam
Gula
Daun sup
Cara membuatnya
Kukus atau rebus ikan tongkol dengan sedikit air, asam keping, halia sikit
Masukkan sedikit garam, gula
Hiaskan dengan halia, daun sup dan tomato

Nasi Kunyit vs Rendang Ayam

Nasi kunyit@pulut kuning, rendang ayam untuk menu hari ni...bukanlah rajin sangat
nak masak nasi kunyit,rendang kalau hari hari biasa..tapi dah hari ni adelah cuti
umum bagi negeri Terengganu,maka saya pun buatlah juadah ni...

Nasi Kunyit@Pulut Kuning
Bahan-bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula

Cara membuatnya
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulakan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan ]jika mahukan pulut berbentuk]
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Rendang Ayam
Bahan-bahan A
1kg ayam
1 ulas bawang besar
4 bawang putih
3cm halia
Lengkuas- agak2
3 btg serai
10 btg cili kering
**Bahan-bahan diatas ni diblend
Santan cair - 1 biji kelapa

Bahan-bahan B
Daun kunyit 1-2 helai
Daun limau purut
Asam keping - 1-2
Gula melaka - letaklah sikit
Kerisik - 1 peket kecik
Pati santan
Garam secukupnya

Cara membuatnya
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Masukkan BAHAN A, ayam dan santan cair kedalam periuk, masak hingga
mendidih dan kuah separuh kering.
3. Masukkan BAHAN B dan masaklah ikut kepekatan yang diingini..
4. Dah masak tu hidanglah!

Sunday, July 18, 2010

..Seperti Baru Semalam

..19 Julai 2010

Nasi Ayam

Semalam balik dari keje teringin sangat nak makan nasi ayam....nak makan nasi ayam homemade...nak makan nasi ayam yang lain sikit dari yang dah biase dibuat sebelum nih...terus surfe internet..google cik mat gebu...mintak halal ye cik mat..saya memang suka cari resipi kat blog cik mat...mintak halal jugak nak post resipi kat sini...

BAHAN NASI AYAM
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
6 cawan stok sup ayam (resipi dibawah)
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 1/2 camca besar marjerin
Garam secukup rasa

BAHAN SUP AYAM
1 ekor ayam sederhana besar
15 cawan air
1 1/2 inci halia, hiris kasar dan titik
5 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
10 kuntum cendawan butang dlm tin, belah 2 setiap satu
1/2 batang lobak merah, didadu
2 biji kentang sederhana besar, didadu
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
2 kiub pati ayam "Maggi"
1 camca teh lada hitam, tumbu halus
Garam secukup rasa

BAHAN SOS CILI HALIA
5 biji cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
1/2 cawan stok sup ayam
1/2 inci halia, dititik
Gula dan garam secukup rasa

BAHAN PERAP AYAM
2 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 camca besar mentega
2 ulas bawang putih, tumbuk halus

BAHAN HIASAN/ULAMAN
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA
  1. UNTUK SUP AYAM :- Ayam dipotong 4, cuci bersih dan toskan. Dalam periuk satukan semua bahan2 untuk sup kecuali bunga kobis, lobak merah, kentang dan lada hitam. Jerang hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit. Keluarkan ayam tadi dan biar kan sejuk. Cedok keluar 6 cawan stok untuk memasak nasi dan 1/2 cawan lagi untuk sos cili halia. Kemudian masukkan lada hitam, lobak merah dan kentang dalam baki kuah sup, terus memasak hingga empuk, masukkan bunga kobis dan cendawan butang, masak sekejap lagi. Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
  2. UNTUK NASI AYAM :- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum, masukkan halia, bawang putih dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit. Alih beras tadi dalam rice cooker, tuang stok ayam dan gaul. Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, balik2 kan nasi, tapi jangan ganas2, nanti beras basmathi patah2...tak cunn... Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
  3. UNTUK AYAM PANGGANG SEGERA :- Ayam yang telah disejukkan tadi, dilumur dengan bahan perap kecuali mentega dan perap selama 30 minit. Sudukan sedikit mentega pada setiap bahagian ayam dan lumur rata. Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian. Hidangkan bersama ulam2 dan sos cili halia.
  4. UNTUK SOS CILI HALIA :- Cili merah, bawang putih dan tomato dikisar halus, tuang dalam periuk, masukkan stok ayam dan halia. Masak hingga mendidih, masukkan gula secukup rasa dan sedikit garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga pekat. Biar sejuk dan boleh hidangkan bersama nasi ayam tadi...

Saturday, July 17, 2010

Puding..Buih..

Salam petang sabtu....waaa...sgt mengntuk hari nihh...cm ni lh bile time exam...ari sabtu pm keje full day..n3 kali nih psl desert lg..haihhh kene pi buat check up nih.....gula naik harge sy gune susu..haihhhh....ermmmm...ngeri gk nih...tp sy buat ni manis2 buah jee..jgn le engkau dtg ye cik diabetess.....Puding buih nih sy buat ptg jumaat...letak dlm esbok, bg btl2 sejukk...kuah pm ltak skali dlm esbok...ltak lg ais mase nk mkn...sejukkkk...sesuai utk yg panas2..suke ngat mkn dragon fruit....smpai dlm puding pm ltak gak dragon fruit...sdppp tau...sejuk2 manis sikitt...msm2 buah dragon...nyum2

letak pyung bgai..heheh...tgk buah dragon tu...masam2 nyum2...resipi nih sy kutip kt fotopages...
mintak halal ye empunyee resipi...sgt sdp...

Puding Buih

Bahan Puding

1 bungkus agar2 (dalam 20gm)
6 biji putih telur
5 cawan air
sedikit pewarna merah

Bahan Kuah

1 tin susu cair
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
sedikit tepung kastad

Cara menyediakan

1. Masak agar2 dengan 5 cawan air. Biarkan ia sejuk seketika tapi jangan biarkan ia keras.
2. Pukul putih telur hingga kembang dan likat. Tuangkan agar2 tadi dan kacau sebati. Masukkan sedikit pewarna merah dan tuangkan dalam acuan. Simpan dalam peti sejuk.
3. Untuk kuahnya, kacau kuning telur dengan susu cair. Tambahkan gula gula dan masak hingga mendidih. Campurkan dengan sedikit tepung kastad supaya pekat sedikit. Makan bersama sama agar2 tadi.

* sdp juge kalo tambah buah2 segar...

Friday, July 16, 2010

Dinner....

Semalam kami dinner kt NrCafe....
-
-
-
-
-
-

ni pntu msuk NrCafe..cm resort kn...cm zaman dolu2 pm de..hihi....ala2 bali pn ade..
en fadzil dh lame ajak ke sini...
tp slalu je close...1st time lalu kt cni mcm seram jeee......
smlm pegi nmpak comel plak bile dh psg lampu2...

signboard kt pn2 msuk...mmg mngeklkn keindhan smulajadi...
tp kt blkg Cafe nih dh byk umah2 bru...huhu...dh abis diorg tebang pokok2...
kalo kt dpn ni pn diorg tebang gk pokok2 nih...dh x comel lh tpt nih.....

kt dlm ni ade pondok2 tpt memsk dan pondok tpt mkn.....
ni signboard menu yg ade kt pondok memsk...laluan nk ke tpt mkn diorg hias ngan lampu2 bersegi yg chomell... tiang kedai ni diorg gune btg nibong...dinding buloh dn beratap nipah...sgtt menriksss...ape yg kami order??....
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ni die..en fadzil order Nasi Goreng Halia..mabelesss...mmg sedappp...air plak air tomato...sy order mee hoon sup dgn air timun cina....bkn timun import dr cina...org luaq pgil tembikaii...yessszz sgt sedp....harge pm bpatutan...blh dkatekn murohhhh...serve pm bagus...sgt2 bguss...

ni mee hoon sup nye... syur2 bgaii.....

Thursday, July 15, 2010

Bile Saye Balik Lewat....

Bile pompuan blk lewat sebeno ehhh...ape sy buat kalo blk sgt2 lewt dr bkerjeee...bile kje byk...sbb buat last minute....sbb mase yg ade sy gune utk bmls malasan.....utk jenguk blog sebeno ehh...sbb sy meting smpai 7.pm...dn peyuuttt sy dan peyutt en.fadzil dh keroncong...en.fadzil dgn baik hati mesti ckp...dh lewat sgt2 nih...kesian lak nk suh msakk...sgt2 baik kannn..ermmm...destinasi mkn2 yg kami pegi...yg sntiase pegii...yg mjadi pilihn hatii...
scrolll
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Restoran De'Tunggal
-
-
-
-
-

tu die..puyuh goreng pedas..rembatt 2 ekor okey......
kerabu peyuttt...peyutt lembu key...nasi....
-
-
ade lg..x ckup kt ats tu...kangkung greng belacan...dging merah yg tgl separuh dhh...kerabu sotong...
sop peyutt yg dh hbis...sbb lupe nk ambik gmbo awl2...bkn lupe..lapor sebeno ehhh... restoren De'Tunggal...restoren 1st choice ble sy blk lwt.....sgt sedap dn sesuai ngan tekak kami....x sie2 pi kdai nih..mknan sdp...harge pm leh thn, x mhl....sesuai tuk org yg mkn byk x hengatt cm kami....
-
-
-
-
-
-

ni lak kt kedai yg bkn 1st choice...kt ats nih Sup Ruse...sape penh mkn sup ruse??...sy dh rase..
kalo nk try leh g kt restoren Sri Aman..sgt murah...

Ni die Restoren Sri Aman..mmg aman sesuai ngan name die...siap de air tjun yg kiutt...
de burung2 yg chomelll...
-
-
-
Ni plk Restoren Ahlan Wasahlan...1st time pegi mmg x caye de restoren kt area nih...
restoren ni pm 1st choice ble rase nk mkn roti tempayan...mmg sdp..lembutt sgt roti die...
mmg akn tapau wk blk wlpun dh mkn knyang2...buat bekfast....smpn kt dlm esbook pm msih lembut lg...sgt sdpp..sape2 ngidam nk mkn roti tmpayan leh lh pegi restoren nih...klo p mlm mgu sile2 lh pegi awl..sgt rmai org....next n3 ade satu lg tpt mkn yg sgt bestt...6ti nk post..........

Dulu

Sgt sonok saat ini....

3 kuntum bungee rosee..segarrr.....
en fadzil......bg lh bunge lgggg....

Pulau Sekati



Pegi pulau nih xyah naik bot...pegi ngan kete jee...namenye pulau sekati.
.ntoh lee knape namenye begitu....ape yg de kt pulau nih...ermmm..xde pe2..
pegi cni tuk tgk viewnye yg chomellll..........

Tuesday, July 13, 2010

Agar agar Citrawarna

Try wak agar agar lak.sblm nih duk citer psl bekfast jee...
la ni kte msuk n3 sweet2 lak...jmpe resipi nih kt fotopages...nmpk comel..
terus rembat resipi..Jemput nengok gambo je...sbbnye dh abiss...
2 3 ketul ais ltk kt agar2 nih sbbnye dh x sabau nk ngap...x smpt sjuk...smpat keras jeee...

nak try buat leh ikut resipi kt bwoh nih....
mintak halal ye pd ida yusof@rafiyus fotopages sbb dh derhaka pd resipi asal...

Bahan-bahan

* 25 gm agar-agar
* 600 ml air - sy lbihkn
* 3 sudu makan tepung kastard
* 125 ml susu pekat - sy kurngkn
* 250 ml santan - sy kurngkn
* 240 gm gula - krngkn jugk
* 1 biji telor - sy add esen vanila
* Pewarna kesukaan (pandan)
* Pewarna Strawberry
* 240 gm serbuk nescafee - sy ltk coco emulco

Cara-cara

1. Masak agar-agar bersama dengan air & gula.
2. Masak sehingga agaragar larut sepenuhnya.
3. Tuangkan tepung kastard dan susu. Diikuti dengan santan dan telor.
Kacau rata.
4. Bahagikan adunan kepada 3.
5. Satu bahagian campur dengan serbuk nescafee, pewarna strawberry & pandan.
6. Kemudian tuangkan ketigatiga adunan dalam satu bekas. beku dan dinginkan.

Monday, July 12, 2010

Wondershare Part II

Wondeshare lagiii....
Lyn gambo je lhh..