![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwIT2wMMuytEyw5ici2WhGK4O8rm5e7e9KNgLwpQluvqiEHX2-gpT1SDcTthp9OkKivf-xRCkG5UPupFwQ9q_ovlZQcDED5POQG6Xu5WSSatscxRfJsGAjsx1VnINuD5JZ0QYQeoyTtOE/s320/91.jpg)
Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan
Daging setengah kilo - rebus sampai empuk, kemudian bakar dan hiris nipis
300 gm pati santan
Serai - di ketuk
Daun kunyit-hiris halus
mangga muda / belimbing buluh / rebung / kacang panjang
2 keping asam gelugor
sedikit stock ayam / ikan bilis knorr
Bahan kisar
10 biji bawang merah kecil
Seinci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
10 biji cili padi
2 biji buah keras
Cara membuatnya
Tumis bahan kisar tanpa minyak hingga naik bau
Masukkan santan, serai, hirisan daun kunyit, mangga muda / belimbing buluh / rebung / kacang panjang
asam gelugor, stock ayam dan akhir sekali masukkan hirisan daging salai
Kacau supaya tidak pecah minyak
siappp
next wekend kat umah siape yeee...
No comments:
Post a Comment