Tengahari tadi masak biase2 je..ikan bayan masak stim, menu yang biase dibuat..jadi malas nak snap gambo...malam ni buat pule butter prawn. memang tersangat lame sudah masuk list masak2, tapi malam ni baru buat...makan malam pun memang berat2, so buat lah butter prawn ni. macam biase duk godek2 blog k.nor cari resipi nih..sangat simple...
butter prawn makan dengan nasi goreng berdaging. nasi goreng mesti ade daging ataupun ayam..tak leh bende lain, sesekali buat juge seafood...kali ni letak sayur mayur sikit, daun kucai...sangat mabeles letak daun kucai nih...
Butter Prawn
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja/saye pun gune 2 biji juge...
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja/saye pun gune 2 biji juge...
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
wow..look delicious..sy mau cuba lah..hehe..(errr..rasa2nya cube dimulut jer..buatnye idak..adeh..)
ReplyDeletesile buat..b4 tu buat dulu puding triffle...ngeh3
ReplyDelete