Friday, August 13, 2010

Daging salai masak lemak cili api

Puasa ramadhan ke-3..iftaar dengan kaum keluarga en.fadzil kat umah mertua...sangat meriah tapi lupe ambil gambar...rugiii...ape saye masak...daging salai masak lemak cili api..goreng ayam...ulam2 segar je..tak perlu masak banyak2 sudah di pesan awal2..kakak2 ipar dah bawak lauk pauk sangat banyak dan sedap2 huarghhh..untung kann jadi ipar yang muda..bagi peluang kakak2 memasak...grab resipi nih dari blog Model-80an...mintak halal k.nani nak c&p kat sini...

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan
Daging setengah kilo - rebus sampai empuk, kemudian bakar dan hiris nipis
300 gm pati santan
Serai - di ketuk
Daun kunyit-hiris halus
mangga muda / belimbing buluh / rebung / kacang panjang
2 keping asam gelugor
sedikit stock ayam / ikan bilis knorr

Bahan kisar
10 biji bawang merah kecil
Seinci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
10 biji cili padi
2 biji buah keras

Cara membuatnya
Tumis bahan kisar tanpa minyak hingga naik bau
Masukkan santan, serai, hirisan daun kunyit, mangga muda / belimbing buluh / rebung / kacang panjang
asam gelugor, stock ayam dan akhir sekali masukkan hirisan daging salai
Kacau supaya tidak pecah minyak
siappp

next wekend kat umah siape yeee...

No comments:

Post a Comment