Tuesday, July 20, 2010

Daging Dendeng...Ikan Kukus Halia

Lepas makan nasi kunyit vs rendang ayam...masak lak untuk dinner....sangatt simple saya masak untuk diner..daging dendeng, yang nih masakan orang minang..sangat sedapp... ikan aye@ tongkol kukus halia, ermm yang nih saya hentam je..tapiii mabelesss..salad segar....air suam....

Daging Dendeng
Bahan-bahan
1 kilo daging - saya buat sikit jee...
300 gm cili merah (dikukus atau direbus, kemudian tumbuk kasar2.
bawang besar 1 biji besar dikisar)
1 biji lagi dihiris tipis
cuka. gula dan garam secukup rasa.
Cara membuatnya
Rebus daging dan potong tipis-tipis lalu goreng sehingga garing ketepikan.
Tumis bawang kisar hingga naik bau dan masuk bawang hiris dan cili yang telah ditumbuk tadi.
Tumis sampai naik minyak dan akhir sekali masukkan gula, cuka dan garam.
Gaulkan daging goreng.
Angkat dan hidang.


Ikan aye@tongkol Kukus Halia
Bahan-bahan
Ikan tongkol
Halia - saya guna yang muda
Asam keping
Cili padi
Garam
Gula
Daun sup
Cara membuatnya
Kukus atau rebus ikan tongkol dengan sedikit air, asam keping, halia sikit
Masukkan sedikit garam, gula
Hiaskan dengan halia, daun sup dan tomato

No comments:

Post a Comment