Thursday, July 29, 2010

Kerapu Stim vs Sotong Kunyit

Kat tempat keje lagi dah mengidam nak makan ikan masak stim...balik keje terus pegi beli ikan kerapu 2 ekor...ni kali ke-2 beli ikan kerapu...biasenye En. Fadzil pegi menyelam..dah lame tak pegi....so kene beli....

Ikan kerapu masak stim...mase ni baru siap make-up...letak comel2 dalam pengukus...agak senget kedudukan ikan...tak muat...medium pengukus....resipi ikan stim...

Bahan-bahan
Ikan kerapu 1 ekor - boleh je ape2 ikan yang disukai
Halia muda
Bawang merah@besar
Bawang putih
Cili padi
Capsicum merah & hijau
Carrot
Daun sup & bawang
Garam
Kicap manis
Sos ikan
Sos tiram

Cara membuatnya
Didihkan air dalam pengukus
Bersihkan ikan, lumur dengan garam
Taburkan bahan-bahan hiris ke atas dan bawah ikan
Letakkan kicap, sos ikan, sos tiram
Kukus ikan sehingga masak
Dah masak tu boleh lah taburkan daun sup dan daun bawang

Sotong goreng kunyit...
Menu dinner malam ni ikan kerapu masak stim dengan sotong goreng kunyit...
mesti ade salad segar...air suam....

No comments:

Post a Comment