Tuesday, July 20, 2010

Nasi Kunyit vs Rendang Ayam

Nasi kunyit@pulut kuning, rendang ayam untuk menu hari ni...bukanlah rajin sangat
nak masak nasi kunyit,rendang kalau hari hari biasa..tapi dah hari ni adelah cuti
umum bagi negeri Terengganu,maka saya pun buatlah juadah ni...

Nasi Kunyit@Pulut Kuning
Bahan-bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula

Cara membuatnya
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulakan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan ]jika mahukan pulut berbentuk]
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Rendang Ayam
Bahan-bahan A
1kg ayam
1 ulas bawang besar
4 bawang putih
3cm halia
Lengkuas- agak2
3 btg serai
10 btg cili kering
**Bahan-bahan diatas ni diblend
Santan cair - 1 biji kelapa

Bahan-bahan B
Daun kunyit 1-2 helai
Daun limau purut
Asam keping - 1-2
Gula melaka - letaklah sikit
Kerisik - 1 peket kecik
Pati santan
Garam secukupnya

Cara membuatnya
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Masukkan BAHAN A, ayam dan santan cair kedalam periuk, masak hingga
mendidih dan kuah separuh kering.
3. Masukkan BAHAN B dan masaklah ikut kepekatan yang diingini..
4. Dah masak tu hidanglah!

No comments:

Post a Comment