Saturday, July 31, 2010

Laksa kuah putih...lunch

Hari ni saye cuti...sonoknye...menu lunch hari ni laksa kuah putih...memang febret lah kalo laksa...laksam nih...ade yang buat kuah laksa putih mentah, maksudnya xyah masak..just gune air panas je untuk perah santan..panas tangan weh.....tapi saye xleh tau..kene masak juge....sangat senang buat laksa kuah putih nih...beli je laksa putih siap2...nak buat sendiri pun boleh...laksa yang gune beras siam paling best...letak 2 hari dalam esbok pun masih lagi lembut...tekstur pun comell.....kuah pun senang nak buat...tambah ulam2....siap...dah boleh di makan......

Laksa Kuah Putih
Bahan-bahan
1kg laksa putih
3/4 cawan santan segar
800-900ml air
3 ekor ikan selayang
1 sb lada hitam
2-3 biji bawang merah
1 sb garam
1 sb jus limau

Ulam-ulaman
timun batang
daun kesum
daun serai kayu
pucuk jambu batu
kacang panjang
daun kemangin/selasih
bunga kantan

Bahan sampingan
belacan
cili mesin/lada kering mesin

Cara membuatnya
Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit air..Bile dah sejuk sikit..perisikan isi ikan dari tulang....Tumbuk lada hitam dan bawang merah hingga lumat...
Tumbuk isi ikan hingga lumat...Panaskan santan segar dengan air hinnag menggelegak..masukkan bahan2 yang ditumbuk lumat...
Bile dah menggelegak...tutup api dan masukkan jus limau nipis...


No comments:

Post a Comment